Öntözőrendszer Budapest belvárosában is?

 13.12.2014

Igen! Sokan nem gondolnák, de Budapesten nem csak a külvárosi kertesházas és Társasházas övezetben gondolkodnak az emberek a zöldfelületük megvédése érdekében az öntözőrendszer telepítésében, hanem bizony bent, a belváros szívében is. Sőt, elmondhatom, hogy a belvárosban létrehozott és megóvandó zöldfelületekhez még inkább ragaszkodnak az ott lakók, amit egyébként megértek és magyaráznom sem kell szerintem. Van, hogy tetőkerten, van, hogy a bérházak udvarán, de még teraszon is építettem öntözőrendszert Budapesten   . Van egyébként ennek egy olyan oka is, hogy a belvárosban mindig melegebb van, mint a külvárosban.

Ez nyáron sincsen másképpen, így a hőmérséklet kánikulában nagyon magas és a rengeteg kő még éjjel is, de a kánikula eltelte után még hetekig ontja magából a forróságot. Ilyen körülmények között a növényi vegetáció számára elengedhetetlen a napi szintű vízutánpótlás! Szerintem ezt minden kertszerető ember tudja. Azt viszont csak az ott lakók, hogy az ilyen oázisokba odaszoknak a madarak, sőt még a lepkék is. Az ilyen ideális körülményeket biztosító kertek olyan sajátos élővilággal rendelkeznek, hogy bizony csak ámul és bámul, aki arra jár. Ezek bizony kis édenszigetek, amelyek a legtöbb ember számára örömöt jelentenek. Természetesen, azért ha már Budapestről van szó az öntözőrendszerek telepítésének a tekintetében, akkor tény az, hogy a legtöbb ilyen berendezést a kertvárosi övezetekben telepítem. Elsősorban a külkerületekben és az agglomerációban.

A kora tavasztól késő őszig terjedő időszakokban itt is megjelenik a szokatlanul nagy meleg és a csapadék hiánya, ami eltarthat szinte október végéig. Nem lehet ilyen körülmények között szép díszkerteket fenntartani csak megfelelő csapadékpótlás mellett. Ennek a leghatékonyabb módja pedig az automata öntözőrendszer! Sajnos, még a kézi locsolás sem tudja felvenni a versenyt a nyári kánikulák okozta párolgási veszteséggel! De az aktív emberek körében, még ha felvenné is, olyan sok időt venne el az idejükből, amit nem engedhetnek meg maguknak. Budapest az öntözőrendszerek tekintetében ettől is kiemelkedő, hiszen az embereknek itt van a legkevesebb idejük a környezetükkel saját maguk foglalkozni!