Milyen elven működik az automata öntözőrendszer?

 03.12.2014

Az automata öntözőrendszer általános bemutatásáról szóló cikksorozatunkban számos leírás található erről a berendezésről, azonban a legfontosabbak egyike az, hogy tisztázzuk az alapokat! Tehát, hogy milyen működési elv alapján öntöz az automata öntözőrendszer?  

A berendezés a víz és a víznyomás hatására képes működni. Ezt a víznyomást vagy a gravitáció útján létrejött hálózati vízből nyerjük, vagy egy szivattyús gépészet meghajtásával. Ez esetben leggyakrabban kútból, vagy esővízgyűjtő tartályból származik a felhasznált víz.

Az állandó nyomás alatt lévő vízcső az automata öntözőrendszer úgynevezett mágnesszelepeihez van bekötve. Ezek a szelepek nyitják meg mechanikus módon a víz útját az egyes zónákba. Úgy képzelhetjük el ezeket, mint egy elektromosan vezérelhető csapokat. A szelepeket a vezérlő egység irányítja és egy törpefeszültségű elektromos jellel nyitja, illetve zárja el őket. Ha például az öntözőberendezés 4 zónás, akkor először az 1., majd a 2., majd a 3., majd a 4. zónát nyitja meg úgy, hogy egyszerre csak egy zóna üzemel addig, ami a vezérlő egység programjába van írva.

A zónába jutó víz és víznyomás együttes hatására emelkednek ki a zóna csővezetékére szerelt szórófejek, és öntözik meg a kertet, majd húzódnak vissza a talajszintjébe. Vannak fix, azaz nem kiemelkedő öntöző elemek is. Ezeken is mind a nyomás hatására átpréselődő víz öntözi meg a kertet. Ilyen öntöző elemek például a mikroszórók, vagy a csepegtető csövek.

Léteznek különböző érzékelők, amelyek kontrollálni képesek az automata öntözőrendszert. Ilyen például az esőérzékelő. Ez a műszer a túlöntözéstől védi meg a kertet úgy, hogy eső, illetve nedvesség hatására blokkolja a berendezést. Miután újra igényli a kert az öntözést, akkor visszakapcsolja. Vannak fagyérzékelős esőérzékelők is, amelyek nem csak a nedvesség, de a fagy közeli hőmérsékletre is reagálnak, hogy a növényzet ne kapjon jégsokkot. Léteznek komplett mini meteorológiai műszerek is, amelyek a környezetből felvehető információkból formálják a programot intelligens módon.

Ez az öntözőberendezés az általános kerti felhasználásban egy nagyon egyszerű és nagyon kiforrott technológia, ami kiváló működésének köszönheti a nagy népszerűségét!