IP kamera telepítése egyetlen kábel kihúzásával

IP kamera telepítése egyetlen kábel kihúzásával

 29.12.2015

Amennyiben IP kamerákkal szeretnénk biztosítani ingatlanunk megfigyelését, akkor – különösen kültéri IP kamerák esetén – gyakran felmerül a kérdés, hogy egy-egy pozícióban hogyan oldható meg a kamera tápellátása, hiszen a 220V-os hálózat nem feltétlenül érhető el mindenütt, ahova kamerákat szánunk.

71-poes-ircutos-ip-kamera  

Ebben az esetben jöhet jól a Power Over Ethernet technológia, melyet a köznyelvben rövidítve csak PoE-nak hívunk. A PoE azt teszi lehetővé, hogy az IP kameránk áramellátásáról ugyanazon a kábelen keresztül gondoskodjunk, amivel azt a hálózatunkra csatlakoztatjuk. Így elég ezt az egyetlen – hagyományos csavart érpáras, jellemzően UTP számítógép-hálózati – kábelt elvezetnünk a kameránkhoz, és ezzel megoldjuk annak helyi hálózatunkra kapcsolását és tápellátását is. (Persze ha a kameránk WiFi-vel kapcsolódna a hálózatra, akkor ez nem előny.)

PoE-s IP kamerákat találhatunk nagy választékban ide kattintva   .

Régebben a PoE megvalósítását nagyban nehezítette, hogy az érintett eszközök gyártói közt nem volt megállapodás a termékek különböző paramétereiről. Az így kialakult – együtt nem működő – eszközök közt vágott rendet a 802.3af PoE szabvány, mely előírja a gyártók számára, hogy a szabványt megvalósító eszközeik milyen tulajdonságokkal kell, hogy rendelkezzenek, így már jóval probléma mentesebbé téve IP kameráink installációját.